ФИЛМОМ  „ВИМИНАЦИУМ – ИМПЕРИЈА СРБИЈЕ“ ОТВОРЕН 12. ЕКОПОЛИС ФЕСТ
2.06.2015

ФИЛМОМ  „ВИМИНАЦИУМ – ИМПЕРИЈА СРБИЈЕ“ ОТВОРЕН 12. ЕКОПОЛИС ФЕСТ

Међународна смотра еколошког и археолошког филма „ЕКОполис фест“, коју већ дванаест година организује Медијска еколошка мрежа Србије-ЕКОполис, отпочела је у уторак, 02.јуна 2015. у 18:00 сати у Амфитеатру Филозофског факултета у Нишу. Након речи добродошлице проф.др Ивана Цветановица, изврсног директора ЕКОполиса и поздравне речи Драгана Видојковића, уметничког директора Смотре, 12.ЕКОПОЛИСфест отворио је проф.др Владете Радовића.

Ова јединствена манифестација у култури, традиционално се организује у недељи обележавања градске славе -Дана Светог цара Константина и царице Јелене и Светског дана заштите животне средине, под покровитељством Градске општине Палилула-Ниш. Програм Смотре осмишљен је уз подршку Италијанског института за културу, Гете Института, Амбасаде Аустрије, Амбасаде Републике Пољске, светске еколошке кампање „Цлеан уп тхе Wорлд“, Народног музеја у Београду. Драган Видојковић, уметнички директор Смотре најавио је да ће на 12.ЕКОПОЛИСфесту у Нишу бити приказан 21 филм из 6 земаља. Ове године, програм еколошких филмова, обогаћен је остварењима из продукције Завода за заститу природе Србије.

Смотра је отпочела кратком филмском причом о некадашњем сјају и пропасти римског града и војног логора „Виминациум – империја Србије“ у режији Маријане Петровић а затим је премијерно приказано филмско остварење из Аустрије режисера Петруса ван дер Лета „Време метала-Настајање хијерархије“, прича колико је појава и употреба метала утицала на развој цивилизације. У оквиру еколошког програма, првог дана смотре приказан је документарни филм „ЧОВЕК И ПТИЦА“ из продукције Завода за заштиту природе Србије и филм Драгана Видојковица „Константин Велики“. (ЕКОПолис мрежа,С.В.)

ТВ ЗОНА плус Вести у 22